Tavoitteen asettelusta

Näin uuden vuoden alussa on hyvä hetki kirjoittaa vähän tavoitteen asettelusta, onhan uutena vuotena monilla tapana luvata jotain. Valitettavasti nämä pikkukännissä tehdyt lupaukset on rikottu jo ennen kuin tämä teksti on saatu edes julkaistua. Jokaisella meillä on varmaankin joku tuttu joka lupaa ne samat lupaukset vuodesta toiseen ilman tuloksia, oli kyseessä sitten tupakkalakko tai uusi terveempi elämäntapa.

Jos teit uutena vuotena lupauksen, joka olisi tarkoituksena myös pitää tai olet asettamassa itsellesi tavoitteita tälle vuodelle niin seuraavassa muutama vinkki mistä lähteä liikkeelle.

Suurimmalle osalle ylläoleva kuva on valitettavasti totta.
  • Selvitä ensiksi mitä OIKEASTI haluat. On turha asettaa tavoitetta, jos sillä ei ole juurikaan väliä saavuttaako sen vai ei. Kun olet keksinyt oikeasti tavoiteltavan tavoitteen, mieti motivaatiotasi tavoitteen takana. Esimerkiksi vanhemmalle väelle voi jälkikasvu antaa huiman motivaation kuntoilun aloittamiseksi ja itsensä kunnossa pitämiseksi. Mitä paremmassa kunnossa itse on sen paremmin jaksaa arjen rasitukset ja energiaa jää peuhaamiselle myös lastenlasten kanssa. Kun muistat motivaatiosi tavoitteen takana, on heikkona hetkenä helpompi tehdä oikeita ratkaisuja tavoitteita kohden tai vaikka lipsuisitkin välillä niin ”takaisin ruotuun” on helpompi palata. Hyvä tavoite sisältää kuitenkin myös muita osia.
  • Hyvä tavoite on saavutettavissa oleva. On hyvä tunnustaa tosiasiat ja omat rajansa. Kaikista ei voi tulla huippuja, mutta jokainen pystyy parantamaan omaa tasoaan.
  • Tavoitteen tulisi olla tarkka ja mitattava. Teet asiat varmasti paremmin kun sinulla on selvä tavoite nostaa 150 kiloa penkiltä tai tiputtaa 10 kiloa painoa kuin että ajattelisit vain haluavasi hieman voimistua tai laihtua. Kun sinulla on selkeä ja mitattava tavoite, on seuraavana askeleena tehdä suunnitelma sen saavuttamiseksi (https://gymcolosseum.com/2019/09/15/miksi-tarvitaan-suunnitelma/) ja käydä töihin.
  • Tavoitteen asettelussa kannattaa myös asettaa itselleen jokin aikaraja. Näin ollen se 10 kilon painonpudotus ei odota siellä jossain vaan selvillä on selvä päivämäärä, johon mennessä tavoite koitetaan saavuttaa. Rajattu aika saa ihmisen tekemään kovemmin töitä, kun tietää että aika tiimalasissa juoksee koko ajan. Tavoitteita on hyvä myös olla niin lyhyellä kuin pitkälle aikavälille. Lyhyet tavoitteet voivat olla muutaman kuukauden luokkaa, pitkien sijoittuessa jopa vuosien päähän.

Viimeisestä vinkistä voi olla kahta mieltä, toisilla se toimii itse taas en siitä juurikaan perusta. Riippuen ihmisen luonteesta voi tällä joillekin olla suurikin merkitys nimittäin tavoitteen kertomisesta myös muille. Kun sanot julkisesti tiputtavasi 10 kiloa vuoden loppuun mennessä luot tietyllä tapaa itsellesi ”paineita”, koska nyt myös muut tietävät mitä yrität tehdä ja näkevät onnistutko asettamassasi tavoitteessa. Toisille tämä tuo suurta onnistumisen halua ja motivaatiota sitä kautta.

Niputetaan vielä lopuksi hyvä tavoite aiemmin käyttämien esimerkkien kautta. Vanhempi henkilö haluaa tiputtaa 10 kiloa painoansa tämän vuoden joulukuuhun mennessä sekä kehittää lihasvoimaansa perusvoimaliikkeissä 15% kesäkuuhun mennessä. Motivaationa taustalla tälle on hyvinvointinsa lisäksi parempi arjessa jaksaminen sekä lastenlasten kanssa touhuaminen.

Mitä sinä haluat tänä vuonna saavuttaa?

%d bloggaajaa tykkää tästä: