MAS Wrestling – Grab, Pull, Win


Järjestämme 21.3 MAS-Wrestling teemapäivän kello 14.00 alkaen. Suurimmalle osalle lukijoista sana “mas wrestling” ei varmaankaan kerro yhtään mitään. Tämänkertaisen blogitekstin tarkoituksena onkin kertoa hieman lajista ja kutsua juuri SINUT kokeilemaan lajia.


 Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton (ennakkoon on tosin suotavaa ilmoittaa tulostaan niin osataan varautua päivän osanottajamäärään. Helpoiten tämä ilmoittautuminen käy somekanaviemme kautta). Opastuksesta lajin saloihin tulee vastaamaan Suomen liittovastaava Juha-Vesa Jäntti. 


Mikä ihmeen Mas? 


Kyseessä on eräänlainen painilaji, jonka eri versioissa on ajan saatossa kilpailleet niin viikingit kuin muutkin merenkävijät. Nykyisen version synnyinsija löytyy Itä-Siperiassa sijaitsevasta Sahan tasavallasta, jossa se on kansallislaji.

 
Perusperiaatteeltaan laji on hyvinkin simppeli, tarkoituksena on saada lajissa käytettävä puukapula itselleen. Matsi alkaa sillä että ottelijat tukevat jalkansa toistensa välissä olevaa matalaa seinämää vasten. Arvonnan voittanut kilpailija saa päättää ottaako ulko- vai sisäotteen kapulasta. 50-senttisestä puukapulasta otetaan ristiotteella kiinni, eli toinen käsi myötä- ja toinen vastaotteelle. Kilpailijat kiristävät kapulan keskelle seinämää ja kun tuomari antaa käskyn “che” taistelu voi alkaa. Voittaja on se kumpi saa kapulan itselleen tai vastustajan välipuun ylitse. Jatkoon pääsee kahdella voitolla.

https://309417.selcdn.ru/mas-wrestling-01/iblock/441/441e24a9eceaec4bd699e0a7c72b7680.jpg


Laji vaatii niin voimaa, nopeutta, ketteryyttä kuin myös hyvät otevoimat. 


Äkkiseltään laji kuulostaa tylsänkin yksinkertaiselta, luja ote kapulasta ja matsin alettua sen kuin vain kiskoo hulluna. Laji on kuitenkin lähemmin tarkasteltuna hyvinkin tekninen sekä taktinen.
Tärkeitä osia suorituksessa ovat niin oma taktiikka otteluun, jalkojen siirtely välipuulla kuin myös vastustajan lukeminen kesken ottelun. Hyökätäkö itse heti alussa vai lähteäkö puolustautumisen kautta matsiin ja odottaa kun vastustaja tekee virheen ja iskeä vasta sitten ja kääntää ottelu näin itselleen.


Laji on viime vuosina lähtenyt kasvuun maailmalla ja kansainväliseen Mas wrestling-liittoon kuuluu tällä hetkellä 36 maata. Joka toinen vuosi järjestetään lajin EM- sekä MM-kisat ja väli vuonna kisataan World Cup, joka koostuu kolmesta osakilpailusta. 


Kyseessä on painoluokkalaji, josta löytyy yleensä seuraavanlaiset sarjat:
Miehet -60kg, 70kg, 80kg, 90kg, 105kg, 125kg, +125kg
Naiset -55kg, 65kg, 75kg, +75kg

Kuten jo alussa tuli kirjoitettua, järjestämme MAS Wrestling tutustumispäivän la 21.3 klo 14.00 alkaen. Paikanpäälle sopii hyvin tulla tutustumaan lajiin eikä tarvi olla turhan tosissaan, siispä tervetuloa kokeilemaan jotakin uutta. 

Tosissaan lajista kiinnostuneille löytyy myös youtubesta kuusiosainen videosarja, joka perehdyttää massin saloihin.

%d bloggaajaa tykkää tästä: