Mikä ihmeen reverse hyper?

Vuonna -73 Louie Simmons loukkasi selkänsä hyvää huomenta-liikettä tehdessään. Seuraavat 10 kuukautta menivät suureksi osaksi keppien kanssa ja useammasta terveydenhuollon ammattilaisesta ei apua saatu. Töitään Louie ei pystynyt tekemään ja mikä pahempaa myöskään treenaamisesta ei tullut mitään.

Simmons koitti tehdä perinteisiä selänojennuksia. Tuloksena oli kovaa kipua niin alaselän, pakaroiden kuin takareisienkin alueella. Yhtenä päivänä Simmons keksi tehdä käänteisiä selänojennuksia. Niimpä hän rakensi kyykkyhäkkiin alustan, jossa voisi maata mahallaan samalla kun jalat roikkuvat. Häkin reunoista kiinni pitäen hän alkoi nostella jalkoja ylöspäin aaltomaisella liikkeellä. Se ei tuottanut kipua, vaan päin vastoin vähensi sitä. Simmons mietti oliko koko kipu ollut sittenkin vain hänen päänsä sisällä. Louie teki samaa liikettä seuraavana päivänä samoin tuloksin ja  jatkoi sitä pari kertaa viikossa. Aikaa myöten kipu oli poissa ja mies kisalavalla. Vasta myöhemmin hän tajusi, että liike toimii niin alaselän lihaksia vahvistavana kuin välilevyjen painetta alentavana. Sama liike siis sekä vahvistaa että kuntouttaa.

Noin kymmenen vuotta myöhemmin vuonna – 82 Louie loukkasi saman L5-välilevyn kuin vuonna – 73. Kirurgin ehdotuksena oli poistaa kaksi välilevyä ja jäykistää selkä. Louie ajatteli mielessään että vitut, olihan hän jo kerran saanut selkänsä kuntoon ja kieltäytyi leikkauksesta. 17 viikkoa intensiivistä kuntouttamista, jonka yhtenä osana oli reverse hyper-liike, ja lopulta mies palasi jälleen nostolavalle.

Suurelle yleisölle kyseinen laite tuli tietoon vasta vuonna -94, kun Simmons patentoi sen. Sitä ennen laite oli ollut pienen piirin salaisuutena, treenasihan Louie omalla privaattisalillaan. Simmonsin sali on muuten edelleen privaatti. Sinne tosin halutessaan pääsee vierailemaan, siinäpä matkakohde saliturismia harrastavalle. Laitetta on paranneltu ja siitä on kehitelty useampikin erilainen versio. Useampi uusi patenttikin on haettu, joista viimeisin vuonna 2013.


Kyseinen laite on meillä jo pitkään ollut hankintalistalla, syystä tai toisesta se on kuitenkin jäänyt aiemmin hankkimatta. Tosin tein jo varmaan seitsemän vuotta sitten itsekin kyykkyhäkkiin eräänlaisen virityksen. Laite maksaa uutena kaupasta ostettuna reilusti yli tonnin ja näitä ei pahemmin käytettyinä ole tullut vastaan. Nyt kuitenkin viikko sitten vanhaan jättämääni ostoilmoitukseen vastattiin, että Janakkalassa olisi laite varsin sopuisaan hintaan myynnissä. Pyysin laitteesta kuvat ja huomasin kyseessä olevan ns. ketjumalli, mitä muun muassa Donnie Thompson pitää ”ainoana oikeana” mallina. Sovin kaupat ja kävin seuraavana päivänä hakemassa laitteen meille Colosseumille. Janakkalan pojilla oli komea kellarisali vanhassa pommisuojassa, siinä taas vinkki jos haluaa harrastaa saliturismia kotimaassa.
 

Nyt laitteelle on tehty tila ja ompa sillä jo muutamia ihminen ehtinyt treeniäkin tekemään. Mutta koska sali ei ole koskaan valmis niin on jo nyt puhuttu seuraavaksi hankintalistoilla olevista laitteista. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan! Muistakaa treenata kovaa ja järkevästi. Sivuilta www.westside-barbell.com löytyy lisää tietoa niin reverse hyperistä, artikkeleita treenaamisesta kuin myös nettikauppaa ym.

%d bloggaajaa tykkää tästä: