Vuoden ympäri 4×8 vai välillä jotain muuta

Saleilla törmää aina silloin tällöin henkilöihin, joiden treeniohjelma on vuodesta toiseen sama ja hyvin usealla näistä myös treenipainot ovat valitettavasti täysin samat kuin vuosi sitten. Keho on ajan mittaan adaptoitunut monotoniseen treeniin ja kehittävästä voimaharjoittelusta on tullut enemmänkin sosiaalinen tapahtuma. Harjoitus ohjelmaa olisi hyvä päivittää ja tuoda siihen jotakin vanhasta poikkeavaa 4-8 viikon välein.

Toinen varsin yleinen salillakävijän kompastuskivistä (puutteellisen tai vallan väliin jäävän alkulämmittelyn lisäksi) on, että harjoittelussa ollaan koko ajan ”perusbodailun” alueella eli tehdään noin 6-12 toiston sarjoja. Hyödyntämättä jää niin maksimi- kuin nopeusvoimapään harjoittelu kokonaan, oli tavoite sitten mikä hyvänsä. Käytännössä maksimaalisen lihassupistuksen saamiseen on olemassa kolme eri tapaa:

  • Nostamalla keskiraskaita painoja uupumukseen. Tämä on yleensä ainoa tapa, jolla perustreenaaja treeninsä tekee.
  • Nostamalla mahdollisimman suuri kuorma 1-3 toiston sarjoilla.
  • Nostamalla mahdollisimman nopeasti lyhyitä sarjoja keskiraskailla kuormilla.
Kuvahaun tulos haulle maximal effort dynamic effort
https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ahUKEwiGxPbbsYfjAhUzwcQBHbMFA8cQjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Fwww.slideshare.net%2FICONPerformance%2Ffunctional-isometric-training-for-sport-hc-print-version&psig=AOvVaw1QSakTzxaHDvLEXe8p2xrL&ust=1561646763616145

Toinen tapa ajatella äskeiset säännöt on ajatella liikkeiden nopeudet. Nostamalla omaan tasoon nähden suuria painoja on liikenopeus hidas, vaikka noston yrittääkin tehdä mahdollisimman räjähtävästi. Keskinopeissa nostoissa, mitä perusbodailukin pääasiassa on, tehdään niin eksentrinen kuin konsentrinen liikesuunta hallitusti. Jäljellä jää vielä nopeat/räjähtävät nostot, joista esimerkkinä kerrottakoon erilaiset hypyt ja heitot sekä räjähtävästi suoritettavat levytankonostot. Alla oleva kuva kertokoot lisää.


Jo sillä, että tiedostaa että on olemassa muitakin tapoja kuin perusbodailu ja ottaa näitä mukaan harjoitteluun pääsee jo varsin pitkälle. Se miten mitäkin haluaa painottaa on harjoittelijan tavoitteista tai harjoitettavan urheilulajin vaatimuksista kiinni.

https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.personaltrainingstudio.fi%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F05%2FScreenshot-2017-05-25-15.46.35.png&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.personaltrainingstudio.fi%2Ffi%2Fpersonal-trainer-blogi%2Fvoiman-eri-muodot&docid=SnwExB9zSUMZiM&tbnid=Bpm7AWJU7SIz7M%3A&vet=10ahUKEwiH0sGQsIfjAhUClIsKHTuBBZUQMwg_KAAwAA..i&w=1049&h=462&bih=754&biw=1536&q=voiman%20eri%20muodot&ved=0ahUKEwiH0sGQsIfjAhUClIsKHTuBBZUQMwg_KAAwAA&iact=mrc&uact=8

Jos haluat oppia lisää voimaharjoittelusta niin Tuomas Rytköseltä on tullut loistava suomenkielinen Voimaharjoittelun käsikirja. Englanninkielisestä kirjallisuudesta voitaisiin mainita Louie Simmonsin tekstit ja Venäläisten kirjoittama Supertraining kirja.

Jos taas haluat helpon tavan ottaa opit käyttöön, voit tulla mukaan vaihtuviin ryhmätreeneihin meille Colosseumille.

%d bloggaajaa tykkää tästä: